понедељак, 2. децембар 2013.

Italijanska kuhinja - dostava u Novom Sadu

Svi koji žele da probaju tradicionalni italijanski ručak, treba da znaju iz čega se sve sastoji tipičan italijanski meni i na koji način se jelo servira.

U većini poznatih restorana uslužiće Vas ovim redosledom:
1. Antipasto - toplo ili hladno predjelo.
2. Primo piatto (prvo jelo), obično se sastoji od toplog jela kao što je testenina, rižoto, njoke, palenta ili supa. Česta je i bogata ponuda vegetarijanskih jela.
3. Secondo piatto (drugo jelo) glavno jelo, obično riba ili meso. Tradicionalno se najčešće koriste teletina, svinjetina ili piletina, pre svega na severu, iako je govedina postala popularna posle Drugog svetskog rata, a u Toskani je naročito popularna divljač. Vrsta ribe je uglavnom lokalna.
4. Contorno (dodatak), može da se sastoji od salate ili kuvanog povrća. U tradicionalnom meniju se podrazumeva salata uz glavno jelo.
5. Formaggio i frutta (sir i voće): prvi desert, koji se obično servira zajedno.
6. Dolce (desert), na primer kolači i torte.
7. Caffè (kafa), obično espreso.
8. Digestivo (dižestiv), liker ili žestoko piće (grappa, amaro, limoncello), a ponekad se pojavljuje pod nazivom ammazzacaffè (kafeni ubica).

Donesi.com Novi Sad Италијанска храна за кућну доставу хране