5 najbizarnijih jela širom sveta!
Svet je pun nekih bizarnih jela na koje ljudi vole da navale. Ona su jedinstvena, neobična, čudna i nateraće vas da dobro razmislite pre nego što napravite svoj prvi zalogaj. Da li biste probali neko od ovih jela?
1. Zmijsko vino
Zmijsko vino je alkoholno piće koje se pravi potapanjem zmije u vino od pirinča ili alkohol od žita.
Ovo vino je prvi put proizvedeno i konzumirano u Kini, a potom se lagano rasprostranilo Jugoistočnom Azijom .
Zmijsko vino poseduje lekovita svojstva i ljudima u Kini, Vijetnamu i Tajlandu se preporučuje za lečenje gubitka kose, dalekovidosti, a ponekad čak i da poboljša seksualni čin! Međutim, to je zabranjeno u nekim narodima zbog korišćenje nekih ugroženih vrsta zmija .
2. Prženi pauk
Ovo jelo je delikates u Kambodži. Popularna užina među meštanima, a ujedno i vrlo jeftin. Pauci su hrskavi sa nekako blagim ukusom. Prženi su u ulju sa sollju, belim lukom i šećerom i obično se služi sa umakom.
Ljudi jedu pauke zato što pauci nude proteinski obrok, a takođe se veruje da poseduju lekovita svojstva.
3. Sannakji
Sannakji je jelo iz Korejske kuhinje. To je sirovo jelo koje se bukvalno prevodi živa (San) mala hobotnica (nakji). Prianjalke na kracima bebe hobotnice su još živi i kreću se po tanjiru kada se služi. Iako zvuči pomalo čudno, ali naši korejski prijatelji vole ovo jelo više nego sushi.
4. Oči tune
Japanci smatraju da su oči Tune najukusniji deo ribe. Ovo jelo se sprema kuvanjem oči u vodi i dodavanjem ukusa i začina. Meštani kažu da eventualni ukus ispada prilično hrskav i veruje se da je veoma visok proteinski obrok!
5. Fugu
Fugu riba sadrži smrtonosne količine ‚‚Tetrodotoksin“, koji može da vas parališe napadajući vaše mišiće i njihovo funkcionisanje .
Istraživanje pokazuje da su 23 osobe poginule u Japanu posle jela Fugu od 2000. Začudo, većina žrtava su bili oni koji su pripremili Fugu u svom domu. Restorani koji služe Fugu imaju visoko kvalifikovane i obučene kuvara, kojima je jedino dozvoljeno da ga pripreme .