субота, 27. децембар 2014.

4 saveta za savršen roštilj

 Na ovom blogu smo dosta govorili o roštilju, odnosno o naručivanju roštilja, ali ovaj tekst je malo drugačiji, jer ovde dajemo savete ukoliko se odlučite da sami spremate roštilj.

4 saveta za savršen roštilj

Dobra marinada čini dobar roštilj

Nakon što ste nabavili dobro (Leskovačko :D) roštilj meso, vreme je da krenete s pripremom za savršen roštilj. Marinada je u toj pripremi neizostavan deo. Ona će omekšati meso i dati mu sočnost. Marinirano meso treba da odstoji određeno vreme u frižideru (bar 1h), a pre same pripreme, izvadite ga i ostavite da se ugreje na sobnoj temperaturi.



Pripremite i ćumur

I najbolje roštilj meso Vam neće pomoći ako zeznete vatru. Roštilj meso nikada ne trebate stavljati na roštilj čim potpalite ćumur, već trebate sačekati da on dobije svetlo sivu boju, a žar postane crven. Ako tako ne učinite velika je verovatnoća da će vam roštilj zagoreti.

Za dobar žar potreban je i dobar dotok vazduha. Njega možete stvoriti npr. mahanjem novinama, ali sam siguran da to već znate.

Mali trikovi okretanja mesa

Svi dobri gril majstori svoje meso okreću samo jednom. Kada sokovi iz unutrašnjosti mesa počnu da se probijaju na gornju stranu, vreme je za okretanje. Ako pečete ribu, pazite da je nekoliko puta povučete po rešetki kako se ne bi zalepila. Riba se uvek okreće samo jednom i to kada se potpuno otpustila od rešetke.

Čišćenje je isto važno

Nakon što je meso gotovo, nemojte se odmah baciti na uživanje, nego odvojite par minuta za čišćenje. Žar je najbolje pustiti da se sam ugasi, a onda ga pokupite i bacite u smeće. Ostavljanje pepela u roštilju izazvaće nakupljanje vlage i pojavu rđe. Takođe, masnoću s rešetke temeljno skinite odmah kada se rešetka ohladi.

Izvor: gastro.hr